Giganti u svijetu atlasa - Earth Platinum i Klencke atlas



http://www.millenniumhouse.com.au/title-earth-plat.html


Earth Platinum


Godine 2012, objavljen je najveći atlas na svijetu – Earth Platinum. Do te godine, tačnije pune 352 godine, titulu najvećeg atlasa na svijetu nosio je Klencke atlas, objavljen davne 1660. godine.

Edicija Earth Platinum objavljena je 20. februara 2012. godine i predstavlja limitirano izdanje od 31 primjerka. Ova gigant knjiga, teška je 150 kg, visoka 1,8 m i široka 1,4 m, odnosno 2,8 m, kada je otvorena. Sadrži 128 stranica. 

Atlas Earth Platinum je objavljen u Australiji, a izdavač je Millennium House iz Sidneja. U njegovom dizajniranju je učestvovalo više od 100 - kartografa (88), fotografa (31) i geografa iz cijelog svijeta. Mape (na 61 strani) su prikazane ortografskom projekcijom i sadrže mape kontinenata (političke i fizičke), mape okeana (toliko detaljno urađene da se na njima mogu vidjeti i mjesta brodoloma), kao i veoma detaljno prikazane regionalne mape.

Osim mapa koje su prikazane u gigapixelima, knjiga sadrži i zastave svih država i fotografije panorama (30 fotografija) takođe prikazane u gigapixelima. I sve je ovo propraćeno odgovarajućim tekstom. 

U Earth Platinumu je, prema galeriji Altea, objavljena najveća fotografija na svijetu, i to Panorama nebodera u Šangaju. Veličina fotografije je 272 gigapixela i sastavljena je od više od 12000 individualnih fotografija spojenih u jednoj.

Earth Platinum je proizveden procesom koji se zove Gigapan. To je proces sa kojim se mogu sastaviti stotine fotografija u jednu kohezivnu fotografiju. Projekat je predvodio vodeći australijski tim za mapiranje Demap. Nacionalne organizacije za mapiranje iz cijelog svijeta su konsultovane i učestvovale u procesu izrade Earth Platinuma.

O veličini atlasa govori i činjenica da bi jednoj osobi bilo potrebno preko 60 godina neprestanog rada za njegovu izradu. Međutim, uz trud svih koji su učestvovali u njegovoj izradi, atlas je završen za 4 godine. U decembru 2011. godine završeno je njegovo štampanje u Milanu u Italiji, dok je u Hong Kongu izvršeno ručno vezivanje njegovih stranica.

Vrijednost jednog primjerka Earth Platinuma je 100000 američkih dolara.       


Klencke atlas


Do skoro najveći atlas na svijetu, Klencke atlas, visok je 1,76 m i širok 2,31 m kada je otvoren. Atlas nosi naziv po profesoru Džonu Klenkeu (Joannes Klencke) koji ga je 1660. godine predstavio kralju Engleske, Čarlsu II, tokom svoje restauracije koju je obavljao na Engleskom dvoru.

https://www.bl.uk/collection-items/klencke-atlas

Atlas sadrži 41 mapu iz Zlatnog Doba holandske kartografije i bio je poklon za kralja Čarlsa II u ime konzorcijuma holandskih trgovaca šećerom sa Brazilskih plantaža, koji su se nadali da će dobiti povoljan trgovački sporazum sa Britanijom. Na njihovu sreću, kralj Čarls II, koji je inače bio kartografski entuzijast, prihvatio je poklon, smjestivši ga u svom kabinetu rariteta u Vajtholu.

Klencke atlas je od 1828. godine u vlasništvu Britanskog muzeja. Muzej ga je dobio na poklon od kralja Džordža IV, koji ga je naslijedio od svog oca Džordža III, kao dio ogromne kolekcije mapa i atlasa. U kraljevskom vlasništvu, atlas je bio preko 150 godina.


https://www.bl.uk/collection-items/klencke-atlas

Ako atlas nosi naziv njegovog prezentera, onda koncept atlasa pripada grofu Džonu Mauritsu od Nasau - Siegena (Johan Maurits of Nassau – Siegen), kao i kartografima Blaeuu i Hondiusu i drugima.

Godine 1950, urađena je restauracija atlasa. Od 1998. godine atlas je izložen u predvorju čitaonice Britanske biblioteke, dok je od 2010. godine izložen za javnost, prvi put za 350 godina, sa otvorenim stranicama na izložbi u Britanskom muzeju.

Objavljen kao jedini primjerak, Klencke atlas se danas nalazi u Odjeljenju za mapiranje antikvara Britanske biblioteke u Londonu. Iako je posjetiocima Britanske biblioteke dozvoljeno da vide atlas, od nedavno je to moguće i putem interneta, jer je izvršena njegova digitalizacija. Digitalizacija atlasa je trajala oko mjesec dana.

Klenke atlas možete pogledati na ovom linku: https://www.bl.uk/collection-items/klencke-atlas


Autor teksta: Jovana Ratković / Sva prava zadržana
Zahvalna na čitanju.


Comments

Popular posts from this blog

Skadarsko jezero kroz istoriju

Sankt Peterburg - Sjeverna Venecija

Flora i fauna Nacionalnog parka Biogradska gora