Sankt Peterburg - Sjeverna Venecija


Crkva Spasa na krvi

Grad Svetog Petra i Venecija sjevera, samo su neki od naziva grada prepunog sjajnih palata, impresivnih istorijskih spomenika, avenija oivičenih drvoredima i prelijepim mostovima.  

Drugi najnaseljeniji grad Rusije, Sankt Peterburg, administrativni je centar Sjeverozapadnog federalnog okruga i Lenjingradske oblasti. 

Petropavlovska tvrđava

Dobio je ime u čast Svetog Petra, a ne Petra Velikog, osnivača grada, kako mnogi misle. Naziv je mijenjao četiri puta: od maja 1703. do avgusta 1914. zvao se Sankt Peterburg, od avgusta 1914. do februara 1924. Petrograd, od februara 1924. do jula 1991. Lenjingrad i na kraju ime koje danas nosi dobio je u julu 1991. godine. 

U narodu je poznat još i kao Palmira sjevera i Sjeverna prijestonica Rusije (što se odnosi na vjekovno rivalstvo Sankt Peterburga i Moskve, ali i zato što je bio prijestonica Rusije više od 200 godina (1712-1728, 1732-1918)). 

Ermitaž

Naziv Sjeverna Venecija nosi s pravom, jer je grad gotovo u potpunosti izgrađen na nizu ostrva preko delte Neve, brojnih kanala i drugih rijeka. Godine 1975. mnogi su tvrdili da leži na 42 ostrava, međutim, krajem 19. vijeka došlo se do broja 101. Ona su odvojena uskim kanalima ili rijekama, a povezuju ih 342 mosta. 

Panorama Sankt Peterburga

Izgrađen na bivšem močvarnom području, isprepleten je sa stotinjak pritoka i kanala ukupne dužine 300 kilometara. 

Rijeke koje prolaze kroz grad pored Neve su i Mojka, Fontanka, Karpovka, Smolenjka, Crna rijeka i Ohta, dok su kanali koji presjecaju grad Labuđi ili Lebjažja kanavka, Zimski ili Zimnjaja kanavka, Krjukov kanal i Gribojedov. 

Aleksandar Puškin ga je opisao riječima: "Grad obučen u granitu". 


Zimski dvorac

Grad je istorijski i kulturno povezan sa rađanjem Ruskog carstva i ulaskom Rusije u modernu istoriju kao evropske velike sile. Sa više od 5,3 miliona stanovnika predstavlja najsjeverniji grad na svijetu koji ima preko milion stanovnika. Takođe je i najzapadniji grad Rusije koji ima više od milion stanovnika. 

Nadmorska visina grada u centru je od 1 do 5 metara, na sjeveru od 5 do 30 metara i na jugu i jugozapadu od 5 do 22 metra. Najviše mjesto je Dudergofsko brdo sa 176 metara nadmorske visine u Krasnoselskom rejonu. 


Crkva Spasa na krvi

U vrijeme ljetnje dugodnevnice, zbog svog geografskog položaja, noći nijesu sasvim mračne, zbog čega u tom periodu nose naziv "bijele noći". 



Bronzani konjanik, Spomenik Petru Velikom

Zahvaljujući uticaju ciklona sa Baltika, koji ublažavaju klimu, Sankt Peterburg ima vlažnu kontinentalnu klimu sa hladnim ljetima. Ljeta su kratka, a zime duge i hladne. 

Katarinina palata

Sankt Peterburg je grad palata i muzeja. Burna istorija ga je obdarila bogatim arhitektonskim i umjetničkim blagom. Pored svjetski poznatih građevina kao što su Ermitaž, katedrala Svetog Isaka i Marinski teatar, grad ima i niz manje poznatih, ali podjednako fascinantnih znamenitosti koje otkrivaju i pompu i ekstravaganciju političke i carske prošlosti Sankt Peterburga. 

Preko 40 različitih pozorišta smješteno je u Sankt Peterburgu, a Marinski teatar jedan je od najpoznatijih u svijetu. 

U njemu su živjeli i radili brojni čuveni ruski umjetnici kao što su Aleksandar Puškin, Fjodor Dostojevski, Nikolaj Gogolj, Ana Ahmatova, Aleksandar Blok, Josif Brodski i drugi. 

Puškinovo Carsko selo

Ima blizu 250 muzeja i 4000 zaštićenih spomenika istorije i kulture, a 2400 zgrada UNESCO je označio za spomenike istorije arhitekture, što predstavlja 15 odsto ukupnog broja građevina u gradu. 

Drugi je po važnosti ekonomski, industrijski, naučni i kulturni centar Rusije, odmah posle Moskve. Važan transportni i trgovački centar. 

Katedrala Svetog Isaka

Relativno je mlad grad i po ruskim i po evropskim standardima. Uprkos tome ima bogatu i uzbudljivu istoriju. Predstavlja lijepu destinaciju za odmor, i bez obzira da li ste odlučili da ga posjetite usred romantične i sniježne ruske zime ili tokom blistavih Bijelih noći, ljepota Sankt Peterburga neće vas ostaviti ravnodušne. 

Park u Sankt Peterburgu

Najpoznatije gradske atrakcije su: Petropavlovska tvrđava, Kabina Petra Velikog, ljetnjikovca Petra Velikog, zgrada najstarijeg Univerziteta u Rusiji, Menšikov palata, Ermitaž - najveći muzej na svijetu, Aleksandrov stub, Admiralitet, Bronzani konjanik, Katedrala Svetog Isaka, Plavi most, Marinski dvorac, Marinski teatar, Nevski prospekt, Kazanjski sabor, Crkva Spasa na krvi, Trg Umjetnosti, Mihajlovski dvorac, Somoljni manastir, brod muzej Aurora, Piskarjovsko groblje, Peterhof, Puškinovo Carsko selo i drugo.  

Peterhof


Prevod i obrada teksta: Jovana Ratković / Sva prava zadržana
Zahvalna na čitanju.

Comments

Popular posts from this blog

Skadarsko jezero kroz istoriju

Zanimljive geografske činjenice - Antarktik